Sabir nuovas

Sabir és un projecte pluridisciplinar dedicat a reconèixer, valorar i enfortir aspectes socioculturals i naturals de la regió mediterrània, amb èmfasis en el context català, que busca reflexionar sobre les identitats mediterrànies de forma transversal com a fonament d’un procés de canvi regional.

Destacats
October 23, 2017

Mas Marcè

Les identitats són una manera de construir des d’una posició d’actualitat i d’intenció de futur la nostra visió del passat. N’hi ha moltes de possibles i tenim mil maneres d’argumentar-les. La identitat mediterrània és una possibilitat.
Read More
Destacats
May 9, 2017

El nord tan cognitiu i tu tan sensorial

Em dic Jaume Estruch i sóc enginyer industrial especialitzat en bioquímica. Des del començament de la meva carrera vaig tenir un interès espacial en el món dels llibres, sobretot de la literatura científica, i molt ben aviat em vaig dedicar a ser editor científic.
Read More
Uncategorized
December 28, 2016

La Morra

“QUATRE! SET!” La morra és un joc que es viu amb passió. “SIS! TRES!” Durant la partida els jugadors semblen abstrets de la realitat “NOU! QUATRE!” La intensitat creix a mesura que avança el joc i es palpa la tensió entre els jugadors.
Read More
Uncategorized
November 28, 2016

Spongas dal Mare

La pesca d'esponges a Grècia es remunta a temps immemorials. L'ús d'esponges ja va ser descrit per Aristòtil i també s'esmenta en la Ilíada i en l'Odissea d'Homer. Fa ja segles que el comerç d'esponges grec està centralitzat a les illes del Dodecaneso amb un epicentre indiscutible: Kalymnos, l'illa dels pescadors d'esponges.
Read More
Uncategorized
July 25, 2016

L’últim pirata del Mediterrani

Joan March Ordinas (1880–1962) va ser un home que va amassar la seva fortuna gràcies al contraban de tabac. Entre altres efemèrides, va pagar el dragon rapide, l’avió que traslladà Franco el dia de l’alçament, fet que va significar el tret de sortida a la guerra civil espanyola.
Read More
Uncategorized
July 18, 2016

El Sabor del Mediterráneo

L’any 1993, amb la publicació del llibre El Bulli: El Sabor del Mediterráneo (Editorial Empúries), en Ferran Adrià i companyia van assentar les bases d’una forma de cuina i de cultura alimentària catalana-mediterrània sense precedents. No obstant això, la seva immediata obra posterior ha eclipsat aquesta faceta seva de cuiner…
Read More
Mar
July 10, 2016

Els pobles del mar

Hola, Pierre, m’he deixat barba, com tu. He vingut de tan lluny per parlar-te d’un tema important; d’un tema capital durant la teva existència i del que has deixat llegat important: el Mediterrani.
Read More
Uncategorized
June 19, 2016

Teràpia Comercial

Tots els productes comercials –i especialment els alimentaris– tenen una filosofia darrere seu. En el món del màrqueting i de la publicitat, s’entén per posicionament estratègic aquell mecanisme que plasma aquesta filosofia en la ment dels consumidors.
Read More
Mar
June 18, 2016

L’horitzó de Google

Actualment, les noves tecnologies, en particular Google Street View, ens permeten viatjar i veure diferents punts del planeta des de qualsevol lloc. Google utilitza diversos cotxes amb unes càmeres que van fotografiant a 360º el seu entorn.
Read More
Uncategorized
June 5, 2016

El “gyotaku” o art d’atrapar l’ànima absent dels peixos

La paraula japonesa gyotaku (gyo ‘peix’ i taku ‘fregar-hi’) es pot traduir com a “impressió de peixos”. El gyotaku no només recull la sonomia dels peixos, sinó també la seva ànima i, al mateix temps, la seva absència.
Read More